Romaneilla on perustuslaillinen oikeus omaan kulttuuriinsa. Romanien tapakulttuuri elääkin hyvin vahvana ja siirtyy luontevasti vanhemmilta lapsille. Kulttuurin katoamisesta ei Suomessa ole pelkoa. Sen sijaan tarvitaan tietoa ja osaamista siinä, miten kulttuuriset piirteet voidaan ottaa huomioon julkisessa toiminnassa. (Romanit ja kirkko -julkaisu, Kirkkohallitus)
Kiteen seurakunnan diakoniatyössä on tehty työtä romanien parissa jo ainakin 1960-luvulta lähtien. Olemme tehneet sitä toimien yhteistyössä eri kristillisten seurakuntien kanssa. Alun perin yhteistyö liittyi romaneille kesällä järjestettävään leiriin tai leiripäivään, joka on perinteisesti järjestetty luterilaisen seurakunnan leirikeskuksessa. Leireillä on ollut vierailevia puhujia myös Kiteen vapaaseurakunnasta ja Kiteen Helluntaiseurakunnasta. Tänä päivänä yhteistyö kattaa diakoniatyötä laajemmaltikin ja yhteistyökumppanit osallistuvat toiminnan suunnitteluun ja toteutukseen vertaisina järjestäjinä.
Kiteellä toimii Kiteen seudun romaniyhdistys ry, joka kutsuu toimintaansa ja palavereihinsa eri seurakuntien työntekijöitä. Romaniyhdistys toimi aluksi vahvasti Kiteen Evankelisen Kansanopiston toiminnan alla, mutta on laajentanut toimintaansa myös Kiteen helluntaiseurakunnan suuntaan ja on yhteistyökumppanina monissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa. Romaniyhdistys järjestää helluntaiseurakunnan tiloissa kaikille nuorille avointa yökahvilaa. Myös romanien musiikkikerho kokoontuu helluntaiseurakunnan tiloissa.
Kiteen Evankelinen Kansanopisto järjestää vuosittain romaneille suunnattuja viikonloppuja, joissa seurakunnat ovat mukana tarpeen mukaan. Romaniyhdistyksen kanssa opisto järjestää joka toinen viikko romanikahvilaa, jossa vierailee säännöllisesti myös seurakuntien työntekijöitä.
Työ romanien parissa on muutamien viime vuosien aikana laajentunut ja monipuolistunut. Kiteen vapaaseurakunnan tiloissa toimivalla ViaDia Kitee ry:llä on STEA-rahoitteinen Kiteen Yhteisötalo – kohtaamista ja osallistumisen mahdollisuuksia Keski-Karjalassa -projekti, jossa yhtenä kohderyhmänä on Keski-Karjalan alueen romaniväestö. Hankkeen kautta Kiteelle on perustettu Kiteen Yhteisötalo, joka toimii kohtaamispaikkana. Yhteisötalolla järjestetään erilaista ryhmätoimintaa, luentoja, tapahtumia ja konsertteja. Vuodesta 2018 alkaen osa Yhteisötalon toiminnasta on järjestetty erityisesti romaniväestölle, kuten mm. romaninaisten tunneryhmä, romanimiesten tunneryhmä ja romaninaisten ompeluryhmä sekä samalle ajalle järjestetty lapsiparkkitoiminta. Toki romaniväestöä on osallistunut myös moniin muihin ryhmiin kuten mm. lasten sählyyn, aikuisten tiistaisählyyn, naisten liikuntakerhoon, ompelu- ja käsityöryhmään, elämänkaari -ryhmään, oma elämä uusin silmin -ryhmään, pelit pois -vertaisryhmään ja perheklubi -vertaisryhmään sekä ruokakurssille.
Vuonna 2016 perustettu ViaDia Kitee ry on ollut myös työllistämässä romaneja niin, että vuosien 2016-2021 aikana on palkattu 11 eri romania. Osa työntekijöistä on työskennellyt ViaDia Kitee ry:n ruoka-aputyössä ja osa Yhteisötalolla ohjaajina. Palkattujen työntekijöiden lisäksi useita romaneja on ollut kuntouttavassa työtoiminnassa ja työkokeilussa, ja osa on suorittanut myös opintoja työskentelyn ohessa tai jatkanut opiskelemaan työskentelyn päättyessä. Näin useat romanit ovat saaneet arvokasta työkokemusta ja saaneet tukea opintopolkuihinsa. Osa ViaDia Kitee ry:n ja Yhteisötalon toiminnassa mukana olleista romaneista perusti vuonna 2020 myös oman uuden yhdistyksen, Kiteen seudun lasten ja nuorten hyväksi ry:n, jossa suurin osa toimijoista on romaniväestöön kuuluvia henkilöitä. He tekevät yhteistyötä niin kaupungin, aluehallintoviraston kuin seurakuntien kanssa. Meidän luterilaisen seurakunnan kanssa heillä on yhteistyössä pienille lapsille (4-6v) viikoittainen leivontakerho, jossa käy 10 lasta (maksimi osallistujamäärä). Osallistujat ovat niin valtaväestön kuin romanien lapsia. Toisena yhteistyökuviona meillä on Soppalounas lapsiperheille, joka tarjoillaan noin joka toinen viikko Kiteen seurakuntakeskuksessa. Myös leivontakerho toteutetaan seurakunnan tiloissa.
Kiteen seudun lasten ja nuorten hyväksi ry järjestää myös yhteistyössä Yhteisötalon, kaupungin ja AVI:n kanssa alakouluikäisille kahtena päivänä viikossa iltapäiväparkki/monitoimikerho –toimintaa. Yläasteikäisille he järjestävät nuorteniltoja yhteistyössä kaupungin ja Yhteisötalon kanssa. Yhteistyössä järjestetään myös viikoittainen ompelu- ja käsityöryhmä Yhteisötalolla.
Kiteellä romaniväestöä on melko paljon ja näin ollen meistä diakoniatyöntekijöistä yhdelle on annettu romanityö yhdeksi vastuualueeksi. Siihen kuuluu osallistuminen Kiteen seudulliseen romanityöryhmään (kaupunginhallituksen alainen toimielin) sekä toiminnan järjestäminen romaneille ja yhteistyö eri paikallisten toimijoiden kanssa.
Seudullisen romanityöryhmän ajankohtaisena isona asiana on ollut tämän vuoden aikana saada tehtyä paikallinen Maaro-ohjelma valmiiksi. Tämä on Romanipoliittiseen ohjelmaan kuuluva maakunnallinen toimintasuunnitelma, jossa tarkastellaan paikallisesti mm. romaniväestön koulutukseen, työllistymiseen ja yhdenvertaisuuteen kuuluvia asioita.
Romanien kansallispäivää vietetään aina 8.4. Tämän merkeissä kaikki kiteeläiset romanitoimijat ovat järjestäneet vuosittain yhteistyössä erilaisia tilaisuuksia esim. konsertin tai kirkkopyhän. Kirkkopyhästämme voit lukea lisää kirkkohallituksen julkaisusta ”Romanit kirkossa –opas seurakuntien työntekijöille ja luottamushenkilöille.”
Katriina Tenhonen, Kiteen seurakunnan diakoniatyöntekijä, Romanit ja kirkko neuvottelukunnan jäsen
Mirjam Pesonen, ViaDia Kitee ry:n toiminnanjohtaja, Kiteen Yhteisötalon hanketyöntekijä