Hiippakunnallinen diakonian neuvottelukunta on käynnistänyt toisen kautensa. Kauden alussa käytiin laajaa keskustelua tulevan kauden haasteista. Keskustelua siivitti vahvasti ajankohtaiset, kaikkien elämään vaikuttavat tekijät ja ilmiöt.
Koronapandemia vaikuttaa jollain tapaa kaikkien elämään. Jos ei muuten niin ainakin maskien käyttöön, käsihygieniaan ja erilaisin rajoituksiin sopeutuen. Toisia itse sairaus ja viranomaisten rajoitukset kolauttavat enemmän, toisia vähemmän. Usein kuitenkin vaikeat ilmiöt koskettavat eniten heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä. Yksinäisyys, mielenterveys- ja päihdeongelmat ja näköalattomuus on liian monen ihmisen arkitodellisuutta. Myös köyhyys syö elämisen edellytyksiä. Vaikka valtaosa kansasta voi hyvin, on liian iso joukko jäänyt takamatkalle ja sieltä kiriminen on vaikeaa. Diakoniassa kohdataan juuri heitä, jotka tulevat takamatkalta. Diakoniatyö elää mitä konkreettisimmin arjessa ihmisten elämän kulun eri vaiheissa. Mielenterveys kiteytyi neuvottelukunnan kantavaksi teemaksi.
Tuomiokapituli on nimennyt diakonian neuvottelukunnan vuosille 2021-2023 ja määritellyt sille tehtävät. Neuvottelukunnan tehtävänä on seurata ja arvioida diakonian toimintaympäristössä tapahtuvia muutoksia. Muutoksia niin kirkollisessa kentässä kuin yhteiskunnassa laajemmin. Katsomme siis myös boxin ulkopuolelle. Tehtävämme on tukea diakoniatyön kehittämistä mm. kehittäjäkumppaniverkoston ja Bikva -arviointimenetelmän kautta. Tuemme diakoniatyöntekijöiden hengellistä elämää ja keskinäistä yhteyttä. Merkitykselliseksi on koettu tiistaiaamun kahvit Teamsin välityksellä sekä vuotuiset diakoniapäivät. Entistä enemmän on vahvistunut se, että mikään taho ei tee työtään yksin vaan tarvitsemme toinen toisiamme. Diakoniatyössä tarvitaan laajaa verkostoa diakoniatyöntekijöiden kesken sekä eri viranomaisten ja kansalaisjärjestöjen kanssa. Vapaaehtoisten merkitys on koko ajan kasvussa. Heidän kouluttaminen, tehtäviin perehdyttäminen ja tuki on erittäin tärkeää.
Neuvottelukunta vastaa vuotuisten hiippakunnan diakoniapäivien ohjelmasta. Päivät tarjoavat hengellistä ravintoa sekä osaltaan vahvistavat keskinäistä yhteyttä ja antavat mahdollisuuden yhteiseen jakamiseen. Seuraavan kerran diakoniapäivät järjestetään syyskuussa 2021.
Neuvottelukunta toimii tuomiokapitulin ja piispan tukena diakoniaan liittyvissä kysymyksissä. Olemme lisäsilminä ja korvina diakonian kentällä.
Neuvottelukunnan kokoonpanossa on huomioitu vahva diakonian osaaminen ja kentän vahva tuntemus, koulutuksen ja tutkimuksen edustus sekä keskeisten yhteistyökumppaneiden edustus.
Pidämme tärkeänä herkällä korvalla kuulla kentän ääntä. Sen vuoksi pidämme kokouksia eri puolilla hiippakuntaa samalla tavaten alueen diakonian viranhaltijoita. Jotta neuvottelukunnan toiminta täyttäisi sille asetetut tehtävänsä tarvitsemme diakonian kentän toimijoilta ajankohtaista palautetta ja kehittämisehdotuksia. Toivommekin, että diakonian viranhaltijat ottaisivat herkästi yhteyttä neuvottelukuntaan tuoden esille toiveitaan.
Sillä ”Yksin emme työtä tee, toinen toista tarvitsee. Tuomme vaihtopöydälle lahjamme ja puutteemme”(Virsi 428).
Sirkka Jakonen
diakonianeuvottelukunnan puheenjohtaja, Itä-Suomen AVI:n ylijohtaja emerita
Mikkeli
*
Hiippakunnallisen diakonian neuvottelukunnan kokoonpano 2021-23:
Ylijohtaja (el.) TtT, diakonissa Sirkka Jakonen, puheenjohtaja
Johtava diakoniatyöntekijä Liisa Tiilikainen, Siilinjärven seurakunta
Johtava diakoniatyöntekijä Elina Ingman, Kajaanin seurakunta
Johtava diakoniatyöntekijä Tanja Reinikainen, Iisalmen seurakunta
Lehtori Päivi Thitz, DIAK
Diakoniajohtaja Seppo Sulkko, Kirkkopalvelut
Talous- ja velkaneuvoja Antero Nieminen, Kuopion kaupunki
Kappalainen Heikki Hyvärinen, Männistön seurakunta
Hyvinvointineuvottelija Tanja Tilles-Tirkkonen, Kuopion kaupunki
Ylitarkastaja Kirsi Laitinen, AVI, Kuopio
Projektitutkija Iiris Lehto, Itä-Suomen yliopisto, Joensuu
Sihteerinä toimii virkansa puolesta diakoniaa hoitava hiippakuntasihteeri Kati Jansa.