Mitä jos usko ja luottamus olisivat synonyymejä? Kirkon työssä usko on keskeinen asia. Koen että uskossa ja luottamuksessa on paljon samaa. En kuitenkaan halua lähteä teologisiin pohdintoihin asian tiimoilta, vaan tarkastella luottamuksen merkitystä työyhteisöjen arjessa ja miksei kaikessa muussakin vuorovaikutuksessa.
Tiimissä ja työyhteisössä luottamusta estäviä asioita voivat olla mm. selän takana puhuminen, syyttely, arvaamattomuus, sovitusta lipeäminen, keskinäinen kilpailu ja epäonnistumisen pelko, puhumattomuus ja riittävien dialogin tilojen puute. Tyypillisiä dialogin tiloja ovat mm. säännölliset työpaikkapalaverit, tiimikokoukset, kausisuunnittelukokoukset jne. Tiimissä, joka ei kohtaa eikä keskustele sikiää epäluottamus. Asioista aletaan tehdä tulkintoja, joilla ei aina ole yhteyttä todellisuuteen. Usko tiimin toimintaan horjuu. Tämä uskon puute voi vaivata koko työyhteisöä ja kuormittaa sen jäseniä kohtuuttomasti.
Jos työyhteisössä vallitsee luottamuksen ilmapiiri, se näkyy työntekijöiden vastuullisuutena niin yksilönä kuin tiimin jäsenenä. Luottamus parantaa hyvinvointia ja jaksamista, vaikuttaa myönteisesti tiedonkulkuun ja parantaa sitoutumista yhteiseen päämäärään. Luottamus lisää myös organisaation kykyä toimia muutostilanteissa, joka näyttää olevan lisääntyvässä määrin tärkeä kyky.
Hyvä luottamus vaatii otollisen kasvupohjan ja hyvien siementen kylväjiä. Luottamus toisen osaamiseen, keskinäisen arvostuksen ilmaiseminen, kiinnostuneisuus ja tahto ajatella työkaverista, työntekijästä ja esimiehestä hyvää ovat muiden muassa niitä asioita, joiden pohjalta luottamus voi kasvaa.
Luottamuksen syntymisen mahdollistaa turvallisuuden tunne. Psykologisesti turvallinen ilmapiiri syntyy, kun työntekijät voivat luottaa siihen, että heitä ei häpäistä tai nolata tekemistensä tai sanomistensa takia työyhteisössä. Jos työkokouksessa kaikki eivät uskalla tuoda mielipidettään esiin tai asioista ei uskalleta keskustella kriittisesti, voi taustalla olla pelko.
Kokenut myyntikouluttaja käski myyntimiehiä kouluttaessaan heitä toistamaan usein mielessään iskulausetta ”Sen teet, mihin uskot”. Tällä hän halusi korostaa ihmisen mielen voimaa kaikkeen tekemiseen. Luottamuksen rakentaminen on myös tahdon asia. Millaisia siemeniä sinä haluat kylvää luottamuksen kasvupohjaan?
Antti Kokkonen
hiippakuntasihteeri, työyhteisökehittäjä