Itä-Suomen aluehallintovirasto on arvioinut alueensa mielenterveyskuntoutujien tehostettua palveluasumista. Arvioinnin perusteella vaikuttaa, että mielenterveyden ongelmiin liittyvä negatiivinen leimautuminen vaikuttaa myös sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmässä
Psykiatrisen sairaalahoidon vähentämisen yhteydessä maahamme on syntynyt yksityisen palveluasumisen verkosto. Aluehallintovirasto poimi yksityisten sosiaalipalveluiden luparekisteristä kaikki Itä-Suomen aluehallintoviraston alueella (Etelä-Savo, Pohjois-Savo ja Pohjois-Karjala) toimivat 53 ympärivuorokautista, tehostettua palveluasumista tuottavaa yksikköä. Teimme yhdessä aluehallintoylilääkäri Marja Kurosen kanssa ohjaus- ja arviointikäyntikäynnit kahteentoista toimintayksikköön.
Huomioitavaa on, että kunnallisia mielenterveyskuntoutujien ympärivuorokautista palveluasumista tarjoavia yksikköjä ei ole koko alueella. Kunnat ja kuntayhtymät kilpailuttavat asumispalvelut ja kilpailussa menestyvät parhaiten ne palveluntuottajat, jotka tuottavat tarjouspyynnön mukaiset palvelut halvimmalla.
Ohjaus- ja arviointikäynneillä tuli esille, että vähäiset henkiset, fyysiset ja taloudelliset voimavarat tekevät mielenterveyskuntoutujien ryhmästä erityisen haavoittuvan paitsi kilpailutuksen kohderyhmänä, niin myös julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen saamisen suhteen.
Laadukkaalla asumisella edistetään kuntoutumista. Mielenterveyskuntoutujien asuminen palveluasumisessa on monelta osin puutteellista. Asukkailla on käytössään oma huone, mutta vailla normaalin aikuiselämän varustetasoa. Useimmissa toimintayksiköissä asuinhuoneet ovat keskimäärin niukasti ja vaatimattomasti sisustettuja. Suurten valtakunnallisten palveluntuottajien uusimmat asumisyksiköt ovat palveluasumiseen suunniteltuja ja laadukkaampia, mutta toimintamallit ovat usein edelleen holhoavia ja laitostavia.
Arviointi- ja ohjauskäynneillä haastatellut asukkaat kertoivat köyhyydestä, itsemääräämisoikeuden rajoittamisista, eristäytymisestä ympäristöstä ja yhteiskunnasta. Tehostettua asumispalvelua tarvitsevat mielenterveyskuntoutujat tulee nähdä, kuulla ja kohdata yksilöinä, joilla on psyykkisestä sairaudesta huolimatta yhdenvertaiset ihmisoikeudet kaikilla elämän osa-alueilla.
Marita Uusitalo
sosiaalihuollon ylitarkastaja
Itä-Suomen aluehallintovirasto