Vanha merenkulkijoiden viisaus kuuluu: Navigare necesse est, vivere non est necesse – Navigointi on välttämätöntä, elämä ei.
Keskellä valtamerta on todellakin elämää tärkeämpää tietää missä ollaan, ja mihin suuntaan on mentävä. Ellei sitä tiedä, on eläminenkin vaakalaudalla. Sen tähden kapteenin tärkein tehtävä on navigointi.
Sama koskee jokaista organisaatiota, jolla on jonkin tehtävä. Työyhteisön tulee tietää, missä mennään ja mikä on tavoitteena. Siksi johtaja on välttämätön. Johtavat virat ja työsuhteet eivät ole olemassa sitä varten, että työntekijät voisivat edetä urallaan. Johtaminen on työtä, joka jonkun tulee tehdä.
Ryhmädynamiikan luonnonlakeihin kuuluu johtajan tarve. Organisaatiopsykologi Pekka Järvinen sanoo: ”…ajatus niin sanotusta täysin itseohjautuvasta tiimistä on mahdoton: ryhmätoiminnan lainalaisuuksien huomiotta jättäminen tiimityössä on sama kuin painovoimalain unohtaminen lentokonesuunnittelussa.”
Ilman hyvää johtamista organisaatio taantuu helposti tilaan, jossa keskitytään vain elämiseen ilman suuntaa ja päämäärää. Se on tuhon tie. Järvinen toteaa: ”Ilman päämäärätietoista johtamista jokainen työyhteisö ajautuu lopulta työn maailmasta yhä pysyvämmin sisäiseen maailmaansa.”
Terveen ja hyvinvoivan työyhteisön tuntomerkki on tehtäväkeskeisyys. Koska työyhteisö on olemassa sille kuuluvan perustehtävän takia, tulee sen keskittyä siihen.
Henkilökohtaisten kuulumisten vaihto työpaikan kahvipöydässä ei ole tietenkään kiellettyä, vaan jopa suositeltavaa. Työtovereiden on hyvä tuntea toisensa ja erityisesti toisten persoonalliset toiminta- ja reagointitavat. Mutta tuuliajolle joudutaan, jos työyhteisön toimintaa ja työn tekemistä alkaa ohjata ihmisten henkilökohtaiset intressit ja jos työpalavereissa keskustellaan enemmän ihmissuhteiden tai jonkun toisen organisaation ongelmista kuin omaan tehtävään liittyvistä haasteista.
Johtajan tehtävä on huolehtia siitä, että kuljetaan oikeaan suuntaan ja tehdään oikeita asioita. Tehtäväkeskeisyys yhdistää työyhteisön jäsenet terveellä tavalla ja auttaa jokaista työntekijää ymmärtämään oman roolinsa yhteisen tehtävän hoitamisessa.
Johtaminen ei ole mikään etuoikeus. Se on työ, joka jonkun pitää tehdä, ja joka vaatii oman osaamisensa, kuten kaikki muukin työ. Siksi jokaisen johtamistehtävään joutuneen on tärkeää saada johtamiskoulutusta ymmärtääkseen, millä lailla oma johtaminen palvelee työyhteisöä ja sen jäseniä. Myös kokeneen johtajan on hyvä kehittää osaamistaan.
Johtamista on kehitettävä myös yleisellä tasolla. Johtoryhmän olisi silloin tällöin hyvä pysähtyä pohtimaan, onko organisaation johtaminen suunnitelmallista ja linjakasta, olisiko johtamisjärjestelmässä jotakin kehitettävää, ja onko esimiehillä riittävästi tukea ja osaamista.
Hyvä johtaminen ehkäisee ennalta monia ongelmia ja näkyy ulospäin laadukkaana toimintana, josta saadaan hyvää palautetta.
Lauri Jäntti, kirkkoherra
Lapinlahden seurakunta
Lainaukset kirjasta Pekka Järvinen: Onnistu Esimiehenä. 12.painos. Sanoma Pro OY, Helsinki, 2014.