Työelämän eettistä kuormitusta on monissa ammateissa ja työpaikoilla. Sitä koetaan erityisesti ihmisten parissa tehtävässä työssä sekä johtamisen tehtävissä. Sopiva määrä kuormitusta edistää työntekijöiden terveyttä ja työkykyä. Se antaa aivoille ja mielelle haastetta miettiä omien valintojen ja päätösten perusteita sekä motiiveja.
Eettinen kuormitus on yksi psyko-sosiaalisenkuormituksen osa-alue. Haitallista kuormitusta voi ilmetä missä tahansa työpaikassa, ja se voi vaikuttaa haitallisesti keneen tahansa työntekijään. Haitallinen ja liian suuri määrä eettistä kuormitusta on työturvallisuusriski. Siksi se on tärkeä tunnistaa ja pyrkiä sitä ennaltaehkäisemään.
Miten tunnistaa eettinen haaste? Olet tilanteessa, että sinun on tehtävä päätös, mutta et tiedä mikä olisi oikea ratkaisu. Pohdit kahden vaihtoehdon välillä. Mikä on oikein? Valinta oikean ja väärän välillä on yleensä selkeä. Tilanne on vaikeampi, jos on päätettävä useamman vaihtoehdon välillä. Mikä on paras vaihtoehto? Entä jos valinta onkin tehtävän huonojen vaihtoehtojen välillä. Mikä on huonoista vaihtoehdoista vähiten huono?
Työelämässä voi tulla vastaan tilanne, että ei pysty tekemään oikein. On tehtävä valinta tai päätös, jonka tietää olevan vastoin sääntöjä, normeja tai omia arvoja. Näitä työelämän tilanteita syntyy, kun resurssit eivät riitä työmäärän tekemiseen. Työntekijä tietää miten työ tai ongelma ratkaistaan hyvin, mutta mahdollisuuksia siihen ei ole.
Työssä joutuu usein tekemään päätöksiä kiireessä ja liian nopeasti ja samalla tietää, että näin työn jälki ei ole hyvä. Työyhteisössä tai yhteistyökumppaneiden kanssa tunnollisenkin työntekijä voi joutua tekemään eettisesti vaikeita päätöksiä. Olenko kuuliainen omalle työyhteisölle vai valitsenko yhteistyökumppanin toimintamallin, koska se sopii paremmin arvomaailmaani. Nämä työelämässä esiintyvät tilanteet muuttuvat eettiseksi haasteeksi vasta, kun ne tiedostaa. Kun eettisiä haasteita on paljon ja vääriä valintoja joutuu tekemään vastoin ammattieettisiä ohjeita ja työelämäperiaatteita, siitä muodostuu eettinen kuormitus. Siinä on kyse jatkuvasta epävarmuudesta oikean ja väärän kysymysten edessä ja/tai niiden arvoristiriidoista.
Eettisestä haasteesta on kyse nuorisotyönohjaajalla, joka joutuu asettamaan osallistujamäärä rajan leirille tai kerhoon. Osallistujia olisi enemmän kuin voidaan turvallisesti ottaa mukaan. Tilastot, osaaminen, oman työn näkyvyys ja vaikuttavuus olisi parempi, jos kaikki halukkaat voisi ottaa mukaan. Turvallisuuden vuoksi joudun luopumaan laajemmasta näkyvyydestä, vaikuttavuudesta ja paremmista osallistuja tilastoista.
Eettisestä haasteesta on kyse diakoniatyöntekijällä, joka joutuu tekemään avustuspäätöksiä yhä vaikeammassa tilanteessa olevien perheiden kanssa. Siitä on kyse, kun pappi tai kanttori miettivät poistaako puhelimesta äänetön-tila vapaapäivän iltana. Valintaa on tehtävä sen välillä, helpottaako tulevien päivien työmäärää vai vähentää mielensä pahoittavien seurakuntalaisten määrää keskustelemalla vainajan siunaamisen järjestelyistä heidän kanssaan silloin, kun se heille sopii.
Eettisesti haastavia tilanteita voidaan käsitellä työpaikalla. Aina se ei ole mahdollista ja silloin apua on haettava muulla ja muilla keinoilla. Turvallisen työpaikan tunnistaa siitä, että siellä voidaan käsitellä vaikeitakin asioita. Esihenkilöltä kaivataan erityistä herkkyyttä kuulla ja keskustella eettisistä haasteista niiden arkaluonteisuuden takia. Puuttumalla epäkohtiin ja varmistamalla henkistä turvallisuutta tukevat rakenteet, osoitetaan käytännön toimilla eettisten arvojen merkitystä. Haastavien tilanteiden kohtaaminen voi synnyttää reflektiota ja oppimista. Kun dialogi on mahdollista, vaikeistakin tilanteista voidaan puhua työyhteisössä. Silloin työyhteisössä on vähemmän riskejä epäeettiseen toimintaan.
Arja Lusa
toiminnanjohtaja
Kasvatuksen ja nuorisotyön asiantuntijat KNT