Kirkon uusi strategia, Ovet auki, hyväksyttiin syyskuussa miltei puolentoista vuoden työskentelyn päätteeksi. Osana strategian ohjausryhmää pääsin perehtymään sen pohjalla oleviin ilmiöihin ja megatrendeihin, keskustelemaan kirkosta nyt vuonna 2020 ja pohtimaan, millainen toivoisin sen olevan vuonna 2026. Strategian tavoitteet kiteytyvät sen nimessä. Kirkon ovien tulee olla auki.
Strategian johdannossa mainitaan, että ”ovet on pidettävä auki, edelleen on lähdettävä liikkeelle ihmisten keskuuteen ja kutsuttava ihmisiä sisään. Kirkon ovet eivät voi olla kenellekään kiinni.” Nyt poikkeusaikana ajatus kirkon avoimista ovista on haastanut avaamaan ne uudella tavalla. Miten voimme tuoda näkymän kirkkosaliin ihmisille, jotka eivät tässä tilanteessa voi kävellä kirkon ovesta sisään? Entä miten pääsemme ihmisten luo kun sekä kirkon työntekijät että seurakuntalaiset ovat entistäkin enemmän kodeissaan, oviensa takana?
Strategiateksti antaa tähän näkökulmia ja perusajatuksia. Siinä haastetaan muun muassa uusien toimintamallien kokeiluun, verkon välityksellä toteutuvan yhteisöllisyyden kehittämiseen ja erilaisten kumppanuuksien hakemiseen. Kuluneen vuoden aikana monet seurakunnat ovat päätyneet jo toteuttamaan monia strategiassa mainittuja ideoita, eikä niitä kannata hylätä poikkeustilan jälkeenkään.
Strategian keskiössä on kuitenkin ihminen. Strategia on tehty johdattamaan kirkko vuoteen 2026, mutta koska kirkko olemme me ihmiset, strategia on ihmisiä varten. Eikä vain kirkon työntekijöitä vaan ihan kaikkia maailman ihmisiä varten. Niitä, jotka lukevat strategian ja ottavat sen toimintansa ohjenuoraksi, mutta erityisesti niitä varten, jotka eivät tartu paperiin. Olennaista onkin pohtia oven avaamisen mekaniikan sijaan ihmisiä, joihin strategia liittyy.
Rohkaisenkin sinua pohtimaan ihmisiä Ovet auki -nimen johdattelemana. Kenelle ovesi on jo nyt auki? Kenelle ovesta sisään pääseminen on vaikeaa tai mahdotonta liian korkean kynnyksen vuoksi? Entä kenen vuoksi olet valmis astumaan ulos kodistasi, sen turvasta ja lämmöstä? Ovesta kun pääsee molempiin suuntiin, sisään ja ulos, ja molempiin suuntiin siitä on tarkoituskin mennä, myös kirkon.
Oona Leiviskä
Kirjoittaja on kuopiolainen pastori ja väitöskirjatutkija.