Älkää mukautuko, vaan uudistukaa, hiippakuntasihteeri Juha Antikainen
20.8.2018
Antakaa koko elämänne pyhäksi ja eläväksi, Jumalalle mieluisaksi uhriksi. Näin te palvelette Jumalaa järjellisellä tavalla. Älkää mukautuko tämän maailman ajan menoon, vaan muuttukaa, uudistukaa mieleltänne, niin että osaatte arvioida, mikä on Jumalan tahto, mikä on hyvää, hänen mielensä mukaista ja täydellistä.” Paavalin kirje roomalaisille 12:1-2
Mitä ihmettä Paavali tarkoitti? Älkää mukautuko, vaan muuttukaa? Mikä oli se maailman ajan meno, johon ei saanut sopeutua? Mitä näistä sanoista pitäisi ajatella nykyään?
Paavalin teologiassa keskeistä oli Jumalan vanhurskaus. Se oli Jumalan toimintaa ja teko ihmisen hyväksi, ei ensi sijassa Jumalan ominaisuus (näin Aimo T. Nikolainen). Jumalan vanhurskaudesta ja uskonvanhurskaudesta kertoo roomalaiskirje. Sen viestinä on, että Jumala hyväksyy ihmisen lahjana, ei ansioista. Tämän puolesta Paavali puhuu kirjeessään.
Olisiko maailman ajan menoon mukautuminen siten sitä, että ihminen kuitenkin tarvitsee hyviä tekoja pelastuakseen? Aimo T. Nikolaisen mukaan evankeliumi ei ole mikään uusi laki, vaikka monet tulkitsevat niin: ”uusi elämä seuraa evankeliumin vapautta; se on vain tiedostettava” (Aimo T. Nikolainen: Paavalin roomalaiskirje). Ei uutta lakia. Vapautta.
Ei ole mitenkään helppoa erottaa, mikä on maailmaan mukautumista ja mikä on evankeliumin ja Jumalan tahdon mukaista uudistumista. Itse kuitenkin ajattelen, että se, mikä palvelee ilosanomaa ja evankeliumin vapautta, on Jumalan tahdon mukaista. Mutta vapautta on vaikea sietää, sillä se on luova tila ja vaikeasti ennustettavissa. Voisiko kokeilla vapauden käyttöä?
Kirkossamme on monenlaista sääntöä ja tapoihin juuttumista. Ehkä ne ovat juuri tämän ajan menoon mukautumista? Olisiko meillä rohkeutta katsoa uusin silmin ympäristöämme ja toimintaamme: mikä on Jumalan tahto, mikä on hyvää? Mikä palvelisi sitä vapautta ja iloa, joka henkii Paavalin julistuksesta? Olisiko meissä rohkeutta uudistua ja muuttua mieleltämme? Heittäytyä kristityn vapauteen.