Rahapula on siunaus kirkolle24.9.2017 23:52


 

Seurakuntien verotulojen vähentyessä monissa seurakunnissa ollaan jo kipurajalla. Mietitään mistä ihmeestä voidaan enää säästää, kun vyö on jo vedetty niin tiukalle kuin vain voi. Ammoisina pulleiden verotulojen vuosina on toimintaa voitu kehittää ja työntekijämäärää lisätä, mutta tänä päivänä joudutaan tekemään kipeitä säästöpäätöksiä ja käymään YT-neuvotteluja hyvien pitkäaikaisten työntekijöiden osa-aikaistamisesta tai jopa irtisanomisesta.

 

Tilanne on monelle työntekijälle henkilökohtainen katastrofi. Jos palkkapäivää ei enää ole ja leipä loppuu pöydästä tai ainakin leivänpäälliset, niin ollaan uuden tilanteen edessä. Miten tästä eteenpäin?

 

Joitakin vuosia sitten, kun olin Rautavaaran seurakunnan vs. talouspäällikkönä, emerituspiispa Matti Sihvonen tuli ohikulkumatkallaan vierailulle. Vaikka virkavastuu oli jo ohi, hän tuli kysymään, miten seurakunnassa voidaan. Kirkkoherra keskustelikin piispan kanssa pitkään ja kun piispa tuli viraston puolelle, kerroin hänelle, että tuskailen vähentyvien kirkollisverotulojen kanssa. Kustannukset vain nousevat ja samaan aikaan tulot vähenevät. Piispa vastasi rauhoittavasti: se koituu vielä siunaukseksi kirkolle, ettei ole niin paljon rahaa käytettävissä. Tuossa hetkessä se ei oikein lohduttanut.

 

Vasta myöhemmin, kun olin irti siitä budjetin vääntämisestä, ymmärsin mitä piispa tarkoitti. Kristuksen kirkko ei pyöri rahan voimalla. Oma seurakuntaorganisaatiomme on totuttautunut siihen, että joka hommaan palkataan joku työntekijä. Eihän seurakunta ole työyhteisö tai organisaatio, vaan seurakunta on uskovien yhteisö. Raha on turruttanut meitä. Evankeliumi ja uskovien yhteys eivät ole vaarassa, vaikka seurakunnan varat vähenevät. Köyhässä seurakunnassa yhteisöllisyys on usein vahvempaa kuin rikkaassa. Kun kaikkeen ei ole varaa palkata työntekijää, ”joudutaan” ottamaan seurakuntalaiset yhä enemmän mukaan toimimaan työntekijöiden rinnalla messussa, hautausmaanhoidossa, kerhotoiminnassa ynnä muussa. Seurakunta ei ole palveluntuottaja, jolta seurakuntalaiset kirkollisveroillaan ostavat palveluita, vaan seurakunta on sama asia kuin seurakuntalaiset. Kaikille tilaa riittää, kaikille paikkoja on. Jokaisella on mahdollisuus antaa omat lahjansa seurakuntansa käyttöön. Rahapula on siunaus kirkolle.

 


Kirjoitus liittyy aiheisiin: kriisi seurakuntarakenne Yhteisvastuu yhteisö yhteisöllisyys evankeliumi ilosanoma kirkko seurakuntalainen piispa rahoitus rakennemuutos rakkaus seurakunta

Ilmoita asiattomasta kirjoituksesta tai kommentista.

Kommentoi kirjoitusta
*

*

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.