Melkeintutunvaraisuus11.9.2017 09:30

”Olkoon rakkautenne vilpitöntä. Vihatkaa pahaa, pysykää kiinni hyvässä. Osoittakaa kilvan toinen toisillenne veljesrakkautta, kunnioittakaa kilvan toinen toistanne. Älkää olko velttoja, olkaa innokkaita, palakoon teissä Hengen tuli, palvelkaa Herraa... Auttakaa puutteessa olevia pyhiä, osoittakaa vieraanvaraisuutta.”

Tulin juuri rippikoulupäivästä. Koolla oli kristillisten järjestöjen rippikouluvastaavia, eri herätysliikkeiden ja muiden järjestöjen kasvatustyön ammattilaisia. Puhuimme avoimesti, luottamuksella, yhteisiä haasteita pohtien ja yhdessä oppien. Sillä ei ollut merkitystä, että meillä on hieman erilaisia painotuksia kristinuskon tulkinnassamme. Pääasia oli se, että seuraamme samaa Kristusta – ja teemme työmme nuorten parhaaksi.
Tässä joukossa toteutui vieraanvaraisuus. Samaa olen kokenut, kun oppilaitospapit (ja vastaavat, esim. imaamit) ympäri maailmaa ja eri yhteisöistä ovat kokoontuneet yhteen. Ammatilliset haasteet ovat olleet yhteisiä ja niihin on haettu yhdessä ratkaisuja. Yhteyttä on koettu.
Joskus tuntuu siltä, että on paljon hankalampaa hyväksyä se, joka ajattelee melkein samoin, kuin se, jonka ajattelua ei tunne. Pienet erot kasvavat huomaamatta isoiksi.
Vieraanvaraisuus on raamatullinen hyve. Vanhassa testamentissa siihen vedotaan usein ja uudessa testamentissakin siihen kehotetaan. Jo Raamatun aikaan muistutettiin pitämään huolta myös muukalaisesta, ei vain omasta kansasta. Tänä päivänä kehotus vieraanvaraisuuteen on erittäin ajankohtainen. Paavalin sanat Roomalaiskirjeen 12. luvussa purevat syvälle nurkkakuntaiseen lihaan. Jokainen meistä on muukalainen, jokainen kaipaa hyväksytyksi tulemista. Jokainen on outo tai rikki. Siksi vieraanvaraisuus.
Sellainen ajatus tuli silti vielä mieleen, että jos alkaisimme viljellä vieraanvaraisuutta myös melkein samoin ajattelevia kohtaan. Ottaisimme avosylin vastaan naapuriherätyksen kaverin – ja menisimme kylään naapuriliikkeelle. Avoimin sydämin, korvin ja silmin. Miten paljon voisimmekaan oppia! ”Olkoon rakkautenne vilpitöntä.”
Melkeintutunvaraisuutta, sitä se olisi.

Juha Antikainen, hiippakuntasihteeri


Ilmoita asiattomasta kirjoituksesta tai kommentista.

Kommentoi kirjoitusta
*

*

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.