Luterilaisen Kulttuurin Säätiö myönsi vuoden 2018 tunnustuspalkinnon ja Lutherin mustepullon Vaara-Karjalan seurakunnan kiinteistömestari Jouni Heiskaselle. Vaara-Karjalan seurakunnan kiinteistömestari Jouni Heiskanen pelasti 23. päivänä syyskuuta 2018 Kiihtelysvaaran palavasta kirkosta suurikokoisen ja painavan alttaritaulun sekä arvokkaat ehtoollishopeat ja alttarivaatteita.
Palkintoperusteluissa todetaan mm., että oman työn tekemisestä ja kutsumuksen tinkimättömästä täyttämisestä syntyi Jumalaa ja lähimmäisiä palveleva sankariteko.
Palkinnon luovutti säätiön hallituksen puheenjohtaja, piispa Jari Jolkkonen 9.11.2018 Martinpäivän kirkkojuhlassa Kuopion tuomiokirkossa.

Kirkkojuhlan puheenvuorossa piispa Jari Jolkkonen painotti kirkkorakennusten merkitystä hengellisen ja kulttuurisen perinnön välittäjänä.
”Kirkot ovat Suomen arvokkainta kulttuuriperintöä, mutta niitä ei ole rakennettu muistomerkeiksi. Ne kertovat ihmisten kaipauksesta etsiä Jumalan kasvoja ja tulla hänen eteensä. Kirkkoon tullaan nimenomaan Jumalan kasvojen eteen kuulemaan hänen pyhää sanaansa ja kohtaamaan hänet pyhällä aterialla, Herran ruumiin ja veren sakramentissa. Kirkkoon tullaan kokemaan elämän tärkeimpiä hetkiä ja suurimpia tunteita syntymästä kuolemaan.
Kirkkotila voi tulla rakkaaksi, kun tuomme Jumalan kasvojen eteen koko elämän kaaren: toimitamme kirkossa kasteet, koulutielle lähtevien siunaamiset, konfirmaatiot, avioliittoon vihkimiset ja, jos vain mahdollista, hautaan siunaamiset.
Kirkon merkitys tulee käänteisesti esille silloin, kun kirkko tuhoutuu tulipalossa. Sellainen järkyttää kaikkia, mutta erityisesti niitä ihmisiä, jotka sukupolvien ajan ovat eläneet suurimmat hetkensä juuri tuossa kirkossa. Tuhopoltto on isku vasten ihmisten kasvoja, ja jossakin mielessä kaikkien suomalaisten kasvoja. Pari vuotta sitten Ylivieskan kirkko tuhoutui maan tasalle pääsiäisyönä tuhopolton seurauksena, kaupunkilaisten silmien edessä. Tänään Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokous on myöntänyt miljoona euroa Ylivieskan uuden kirkon rakentamiseen.
Kivuliaan muistutuksen samanlaisesta tilanteesta saimme syyskuun 23. päivänä, kun Kiihtelysvaaran kaunis ja ainutlaatuinen puukirkko paloi maan tasalle. 250 vuotta ainutlaatuista historiaa paloi maan tasalle neljässä tunnissa. Kirkossa oli esimerkiksi sellaista hirsirakentamisen tekniikkaa, jota ei nykyään enää osata. Olin itse tuolloin Puolangan piispantarkastuksessa. Ennen jumalanpalveluksen alkua ehdin puhua puhelimessa järkyttyneen kirkkoherran ja lääninrovastin kanssa. Kirkon palo on koskettanut suomalaisia valtakunnallisesti, monet ovat surreet kiihtelysvaaralaisten kanssa.

Uutisiin nousi järkytyksen keskellä myös merkittävä uroteko. Vaara-Karjalan seurakunnan pitkäaikainen ja työlleen omistautunut kiinteistömestari ehti pelastaa jo palavasta kirkosta ehtoollishopeat, paramentit eli kirkkotekstiilit sekä noin vuodelta 1830 peräisin olevan Samuel Elmgrenin maalaaman alttaritaulun. Kun seurakuntatalolle myöhemmin näytteille asetettua taulua yritettiin nostaa, se ei onnistunut edes kahden ihmisen voimin. ”
Kiitospuheenvuorossaan kiinteistömestari Jouni Heiskanen kertoi kuulijoita herkistävästi traagisista kokemuksista palon yhteydessä sekä sen aiheuttamasta surusta ja järkytyksestä seurakuntalaisten mielissä.
Kuvat: Kaija Pyykönen