Piispa

Ajankohtaista

Piispa Jari Jolkkonen ja tekstiilitaiteilija Helena Vaari

PIISPA JARI JOLKKOSELLE OMA PIISPANKAAPU

Piispa Jari Jolkkosen piispallisen asukokonaisuuden on suunnitellut tekstiilitaiteilija Helena Vaari. Uniikit taidetekstiilit otetaan käyttöön 31.3.2018 klo 23 pääsiäisyön messussa Kuopion tuomiokirkossa.
 
Piispallinen asu on piispan juhlavaate ja työasu, johon kuuluvat piispankaapu, hiippa ja stola. Stolan väri vaihtelee kirkkovuoden mukaan, siksi niitä on neljä. Piispan liturginen asu palvelee kirkon sanomaa. Tekstiilien symboliikka julistaa sanaa ja kertoo jatkuvuudesta ja piispan paimentehtävästä hiippakunnassa.
 
Helena Vaari on suunnitellut piispan asuun Kuopion hiippakuntaan ja piispan tehtävään liittyvää symboliikkaa. Hiippakunnan luonto, metsät, järvet ja vaaramaisemat yhdistyvät kristilliseen symboliikkaan.
 
Pyhän Kolminaisuuden Isä, Poika ja Pyhä Henki, ovat läsnä piispankaavun symboliikassa. Jumalaa ja hänen luomistyötään kuvaavat vesien ja metsien siniset ja vihreät sävyt, kuin maisemataulut. Piispankaavun takana on clipeus (lat.) eli selkäkilpi. Sen keskellä on Jeesuksen sovitustyön symboli. Kristuksen risti eli krusifiksi syntyy kelohongan rungosta ja oksista.
 
Piispankaavun etuosaan Helena Vaari on kirjonut Pyhän Hengen symbolin, valkoisen kyyhkysen. Kristillisessä uskossa Pyhä Henki on elämää uudistava voima, joka tuo Jumalan luomistyön ja Pojan sovitustyön läsnä olevaksi seurakunnan keskelle.
 
Kyyhkysen ympärille kiinnitetyt korukivet symboloivat kulmakiviä. Kulmakivenä on itse Kristus.
”Se kivi, jonka rakentajat hylkäsivät, on tullut kulmakiveksi” (Mark 12: 10). Neljä kiveä kuvaavat neljää evankelistaa, Matteusta, Markusta, Luukasta ja Johannesta.
 
Korukivet ovat 1960-luvulla louhittua Eilatinkiveä Jerusalemista, kaupungista, josta hyvä sanoma Kristuksen ylösnousemuksesta on lähtenyt. Kiven väri muodostuu useasta eri kivilajista. Värikkäissä kivissä on krysokollaa, turkoosia ja malakiittia. Korukiviksi kivet on hiottu Suomessa ja on kiinnitetty hopeisiin pohjiin, joiden avulla ne on ommeltu piispankaavun kirjontaosaan.
 
Kuopion hiippakunnalla on kumppanuussopimus Jordanian ja Pyhän Maan evankelisluterilaisen kirkon kanssa. Jerusalemista tuodut Eilatinkivet muistuttavat tästä yhteistyöstä.
 
Juhla-asuun kuuluu päähine, piispanhiippa eli mitra. Sen muoto muistuttaa tulenliekkiä ja viittaa helluntain tapahtumiin. Apostolien tekojen mukaan Helluntaina Pyhä Henki laskeutui apostolien päälle tulenliekien muodossa: syntyi kirkko ja apostolien työ evankeliumin julistajina ihmisille sai alkunsa (Ap. t. 2:1-13). Piispat ovat apostolien seuraajia (1. Tim. 3).
 
Hiipan takana kaksi nauhaa kuvaavat Vanhaa ja Uutta testamenttia. Hiipan eteen on kirjottu Kuopion hiippakunnan vaakunan risti eli apilaristiristi.
 
Piispan asun pääväri on violetti eli mustikansinen. Väri viittaa hiippakunnan luontoon ja metsiin. Violetti on myös nöyryyden, rukouksen ja katumuksen väri. Vaatteiden kankaat ja langat ovat laadukasta villaa, silkkiä ja puuvillaa.
 
Piispan asuun kuuluu stola. Stola on pappeuden merkki, Kristuksen ikeen symboli ja muodoltaan 2,5 – 3 m pitkä ja 8 – 11 cm leveä tekstiili, jonka piispa asettaa papiksi vihkimisessä niskan takaa olkapäiden yli eteen riippumaan. Pappi käyttää stolaa kaikissa liturgisissa toimituksissa. Stolan väri vaihtuu kirkkovuoden mukaan, ja värejä on neljä: valkoinen viittaa juhla-aikaan, violetti katumukseen, punainen julistus- ja todistamistehtävään ja vihreä toivoon arjen keskellä.
 
Kastakaa heitä Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa.
 
Suurelle tekstiilille on tehty käytännöllinen kantolaukku, jolla piispan on suhteellisen helppo kuljettaa piispankaapua matkoillaan.
 
Tekstiilitaiteilija Helena Vaari on kirjonut piispankaavun symboliikan maalauksellisella tekniikalla, mihin hän on erikoistunut.  
30 vuoden aikana Helena Vaarin käsistä on lähtenyt lähes 300 kpl kirkkotekstiilejä. Koska tekstiilit on valmistettu laadukkaasti kestävistä materiaaleista, ovat ne kaikki edelleen käytössä kirkkojen tilaisuuksissa. Jokainen kirkko ja seurakunta on erilainen ja siksi Vaari valmistaa tekstiilit perusteellisen ja syvällisen suunnitteluprosessin kautta.
 
 
                                                                                   
              
 

Nimitysuutinen

Euroopan tiede- ja taideakatemian (European Academy of Sciences and Arts) uusiksi jäseniksi on kutsuttu Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnan dekaani, professori Hilkka Soininen, erityispedagogiikan professori Eija Kärnä ja teologian osaston dosentti, Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen
Euroopan tiede- ja taideakatemiaan kuuluu yli 1700 jäsentä, joista 11 suomalaista huippututkijaa. Jäsenten joukossa on 32 nobelistia.  
Akatemia on järjestäytynyt ns. luokiksi, jotka vastaavat tiedekuntia. Paavi on jäsenenä uskontojen luokassa, jonka jäseneksi piispa Jari Jolkkonen nyt kutsuttiin.
Akatemian uusien jäsenten nimitysjuhla pidettiin 5. maaliskuuta Salzburgissa.