Hiippakunta

Hiljennä hetkeksi

Elämäsi aarre  
 

Mikä on kalleinta, mitä sinulla on?

Mitkä ovat sinun elämäsi tärkeimpiä asioita?

Pysähdy hetkeksi miettimään oman elämäsi aarrekarttaa. Ketkä ovat tärkeimmät ihmiset elämässäsi? Entä elämäsi tärkeimmät paikat tai esineet? Mitkä ovat elämäsi tärkeimmät saavutukset?

Minkä arvoisia nämä ovat? Mille voi määrittää hinnan ja mille ei?

 

Ja vielä: mikä voisi olla niin arvokasta, että voisin luopua sen takia kaikesta tästä - ja vieläpä iloiten?

 

Jeesus kertoi peltoon kätketystä aarteesta ja vertasi sitä Taivasten valtakuntaan. Vertauksessa pellosta aarteen löytänyt mies teki kaikkensa, jotta saisi aarteen, myi iloiten kaiken ja osti pellon. Niin, huomasitko, iloiten. Kun löydämme elämässämme ilon, joka tulee Jumalalta, todellisen ilon, kiintymyksemme muihin asioihin haalistuu sen rinnalla ja elämän tärkeysjärjestys muuttuu. Se ilo saa meidät olemaan valmiita muutokselle ja tulevaisuudelle, luottamaan siihen, mitä vielä emme voi nähdä. Se ilo vapauttaa näkemään olennaisen.

 

Jeesus opetti meitä arvioimaan elämää iankaikkisuusnäkökulmasta. On varmistuttava siitä, että jää jotakin silloin, kun kerran kaikesta maanpäällisestä on luovuttava. Elämä on rakennettava lopulta yhden kortin varaan, uskon. Se vie rajan toiselle puolelle.

 

Vaikka me emme pystyisikään luopumaan kaikesta omistaaksemme jotakin kallisarvoista, Jumala teki niin. Hän lähetti ainoan Poikansa, Jeesuksen, tähän maailmaan lunastaakseen sen omakseen.

 

Jeesus vertasi Taivasten valtakuntaa myös kauppiaaseen, joka kallisarvoisen helmen löydettyään ei halunnutkaan kaupata sitä eteenpäin vaan myydä kaiken omistamansa ja ostaa sen itselleen. Kaikki tai ei mitään. Elämän suuret kysymykset koskettavat koko olemustamme, kaikkea mitä me olemme ja kaikkea, mitä meillä on.

 

Kumpaako näitten vertausten päähenkilöistä sinä muistutat eniten? Kuin mies, joka yllättäen löysi pellosta aarteen vain kuin kauppias, joka etsi kallisarvoisia helmiä? Oletko enemmän etsijä vai yllättäen löytäjä? Pohditko ja etsitkö kipeästi vastauksia isoihin kysymyksiin? Vai tuntuuko siltä, että joskus vain huomasit Jumalan astuneen elämääsi yllättäen ja tuletkin Jumalan löytämäksi?

 

Jumala näkee sinussa kallisarvoisen helmen, jonka puolesta hän luopui kaikesta, lunastaakseen sinut itselleen.

 
Anna Väätäinen, Kuopio