Hiipan alta ja vierestä -blogi

Hiipan alta ja vierestä

Virasta toiseen19.11.2018 09:33

Millainen on urasuunnitelmasi? Työhaastatteluissa tätä kysymystä voidaan kysyä, kun työnhakijan pätevyyttä ja sopivuutta selvitellään.

Urasuunnittelu ei ole tuntematonta papiston keskuudessakaan. Joillakin on tietty suunnitelma, jota hän tietoisesti toteuttaa. Toinen rakentaa työuraansa ns. tilanteen mukaan. Katsotaan, minne elämä kuljettaa. Joku kokee työnsä rakentuvan puhtaasti Jumalan ohjaukseen. Jollakin pääasia on seurata puolison jalanjälkiä ja opastusta.

Kapituli on aitiopaikka nähdä, miten papin ura rakentuu. Pappisvihkimyksessä uusi pappi saa valtuudet toimia pappina. Myös ensimmäinen virkapaikka osoitetaan. Innokkaana uudet pastorit siirtyvät omiin asemapaikkoihinsa seurakuntiin, järjestöihin tai muihin yhteisöihin, joihin he ovat kutsun saaneet.

Monille tästä alkaa aika raaka arki; pätkätöiden ketju viransijaisuudesta toiseen. Vuosi siellä ja puoli vuotta täällä. Tämä kertoo karua kieltään seurakuntien elämästä. Taloudelliset resurssit heikentyvät. Enää ei ole mahdollisuuksia palkata työntekijöitä kuten vielä 2000-luvun alussa. Myös väestökato vähentää hiljalleen työmääriä. Enää ei tarvita niin montaa pappia kirkollisten toimitusten hoitamiseen tai sielunhuolia kuuntelemaan.

Kappalaisen tai kirkkoherran valinnassa, joissa tuomiokapituli on mukana, näkyy usein se, että oma ura on jollakin tapaa huipuissaan. Virkaan valittu voi olla luottavaisin mielin, että enää ei tarvitse pätkien perässä kulkea ja notaarille soitella seuraavasta sijaisuudesta. Elämää voi rakentaa vakaalle pohjalle. Myös töiden sisällön suhteen ura voi olla korkeimmillaan. Ammattitaito on kehittynyt. Perustietous ja kokemus antavat mahdollisuuksia kehittää työtään uusiin suuntiin.

Oman lukunsa muodostavat ne papit, jotka siirtyvät eläkkeelle. Jotkut ovat helpottuneita. Enää ei tarvitse lähteä töihin työvuorolistan tai soiton perusteella. Toisella löytyy intoa, niin että on ilo käydä naapuriseurakunnassa paikallista papistoa auttamassa heidän vapaidensa ja lomiensa aikana.

Onko tämä kaikki suunniteltua? Toiselle on ja toiselle ei. Uskoisin, että monen kohdalla saattaa Luojan urasuunnittelu nousta hiemaan esiin. Ehkä urasuunnittelussa ja muussakin elämässä tähän konsulttiapuun olisi enemmän turvattava, koska Luojan käsissä on ihmisen elo.

Janne Bovellan

Notaari


Kirjoitusta on viimeksi muokattu: 20.11.2018 13:39

Kirjoitus liittyy aiheisiin: työ työelämä

Ilmoita asiattomasta kirjoituksesta tai kommentista.

AtomRSS
Kommentoi kirjoitusta
*

*

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.