Hiipan alta ja vierestä -blogi

Hiipan alta ja vierestä

Saavutettava seurakunta6.8.2018 13:09

Kesäloman aikana oli tupsahtanut sähköpostiin iloisia uutisia Pieksämäen seurakunnasta. Olivat seurakunnassa asettaneet vuonna 2015 saavutettavuutta edistämään oikein toimikunnan. Sitä ennenkin oli tehty paljon hyvää kaikkien seurakuntalaisten yhdenvertaisuuden puolesta, mutta nyt käsiini sattui kertomus tuon toimikunnan ”saavutuksista” kolmen viime vuoden ajalta.

Toimikunnan tehtäväksi oli annettu kirkon saavutettavuusohjelman tavoitteiden toteuttaminen Pieksämäen seurakunnassa. Niinhän sen pitää ollakin. Kirkon tehtävää ei toteuteta vain niin, että jossain kirjoitetaan strategia, vaan jonkun pitää ryhtyä sen mukaisiin käytännön toimiin. Kuten Pieksämäellä tehtiin. Toimikunta on järjestänyt koulutuksia työntekijöille, luottamushenkilöille ja kaikille asiasta kiinnostuneille. Kiinteistöissä tehtiin esteettömyyskartoitukset.
Havaittujen puutteiden korjaamiseksi kirkkoneuvosto teki tarvittavat päätökset ja hallintopäällikkö antoi ohjeita. Jotkut muutokset maksoivat vähän, mutta osa oli vain asenteesta kiinni. Esimerkiksi virsien ilmoittaminen myös sanallisesti jumalanpalveluksessa ei maksa mitään, mutta palvelee suuresti niitä, jotka eivät tahdo nähdä virsitaulun numeroita. Selkokielen käyttö ja tuoksuttomat messut ovat muita esimerkkejä siitä, miten suhteellisen vähäisellä vaivalla saadaan kirkonmenot mahdollisiksi myös niille, joiden on ollut hyvin vaikea tai mahdoton osallistua tilaisuuksiin. Ovatkohan Pieksämäen seurakunnan selkokieliset nettisivut ensimmäiset hiippakunnassamme? Ovien avausvoimaa säädettiin niin, että heikommallakin nykäisyllä ovi aukeaa. Ja monta muuta hyvää esimerkkiä.
Kirkon jäsenet, luottamushenkilöt ja työntekijät pitävät kirkon toimintaa tärkeänä ja varmasti jokainen haluaisi, että seurakuntien tilaisuuksiin ja kirkon sanoman äärelle muutenkin olisi mahdollisimman helppo tulla. Se on myös yhdenvertaisuuskysymys. Ketään ei suljeta ulkopuolelle. Pieksämäen seurakunta on näyttänyt tässä hyvää esimerkkiä. Armo kuuluu kaikille!
#saavutettavuus #pieksämäki #armokuuluukaikille
Sakari Häkkinen
hiippakuntadekaani, TT


Ilmoita asiattomasta kirjoituksesta tai kommentista.

AtomRSS
Kommentoi kirjoitusta
*

*

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.