Hiipan alta ja vierestä -blogi

Hiipan alta ja vierestä

Uuden notaarin muisteluksia9.7.2018 09:07

 

Ensimmäinen päivä

Muistan hyvin, kun saavuin klo 8.54 kapituliin 14.5. Uudella notaarikokelaalla oli mukanaan eväiden lisäksi myös tietokoneen langaton hiiri ja näppäimistö sekä lisänäyttö, jos kapitulissa ei sellaisia sattuisi olemaan. Uusi notaari oli aikaisemmassa työpaikassaan saanut niistä myönteisen kokemuksen. Pian selvisi, että edellä mainittujen lisäksi kapitulissa oli käytössä myös sähköiset työpöydät, että työnteko onnistuisi myös seisoaltaan. Tämä oli uutta uudelle notaarille, joka oli tottunut istumaan työpöytänsä ääressä. Uusi notaari oivalsi heti, että kapitulissa työntekemistä kehitetään eteenpäin ajan vaatimusten ja mahdollisuuksien keskellä.

 

Domus Mount Everest

Marja-Siskon opastuksella selvisi myös käsite Domus. Se on ohjelmisto, jonka avulla monia hallinnollisia asioita hoidetaan asioiden valmistelusta pöytäkirjaotteisiin asti. Aluksi ohjelmisto vaikutti olevan Mount Everest, jonka huipulle on mahdoton päästä. Kateellisena uusi notaari katseli vierestä, kun Marja-Sisko ja muut kapitulin työntekijät käyttivät ohjelmistoa todella hyvin. Muutamalla painalluksella asiat olivat viety järjestelmään. Lohdullisesti minulle kerrottiin, jokainen oli Domus Mount Everestille nousseet, kukin omaa reittiään pitkin. Toisella se reitti oli pidempi kuin toisella. Päätin soveltaa tähän kiipeämiseen urheilun yhtä jaloa periaatetta: riittävät toistot ja kertaamiset. Useiden kymmenien yritysten ja jatkuvien opastushetkien jälkeen olen päässyt siihen vaiheeseen, että Domus Mount Everestin huippu näkyy epätietoisuuden usvan läpi. Asiat alkavat hiljalleen siirtyä järjestelmään ja esityslistalle. Lopulta niistäkin tulee päätöksiä, kun kapituli on kantansa määrittänyt. Toivon uuden notaarin puolesta, ettei opastajilta ole hermot menneet hänen vuokseen.

 

Ensimmäinen kapitulin istunto

Ensimmäinen tuomiokapitulin istunto on edelleen ikimuistettava. Kokous kesti noin 6,5 tuntia ja käsiteltäviä asioita oli 111. Istunnon kautta sain heti hyvän kuvan kapitulin toiminnan luonteesta ja sisällöstä. Monenlaisia asioita esityslistalla on. Toiset asiat ovat yhden nuijan kopautuksen mittaisia, toisia mietitään pitkää ja kolmannet palautetaan takaisin valmisteluun. Muutamat kapitulin jäsenet totesivat lohdullisesti uudelle notaarille, että tämä oli hyvää harjoitusta tulevaan. Kovin usein näin pitkiä kokouksia ei pidetä. Pitkä istunto opasti uutta notaaria myös siitä, että kapitulin kokouksiin kannattaa varata riittävästi eväitä, ettei kalorien puute pääse yllättämään.

 

Summayhteensä

Uusi notaari on nyt (4.7.2018) hieman kokeneempi kuin 14.5 klo 8.54 tulleessaan ensimmäisen kerran kapituliin töihin. Uusi notaari haluaa kiittää kapitulia ja sen väkeä tästä opastusjaksosta. Tämä tulee auttamaan paljon uutta notaaria, kun hänen vakituinen viranhoitonsa notaarina alkaa 1.8.

 

Janne Bovellan

notaari

 


Ilmoita asiattomasta kirjoituksesta tai kommentista.

AtomRSS
Kommentoi kirjoitusta
*

*

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.