Hiipan alta ja vierestä -blogi

Hiipan alta ja vierestä

Seurakunta kesälaitumilla11.6.2018 10:14

Pekka Puupää kesälaitumilla-elokuvassa vuodelta 1953 Pekka ja Pätkä luulevat tehneensä loistokaupat saadessaan luksushuvilan edulliseen hintaan. Samassa kuvassa on kuitenkin ränsistynyt mökkipahanen, jonka ketku kiinteistövälittäjä Adolf Muikku Pekalle ja Pätkälle myy. Kaverukset kuitenkin onnistuvat savupiipun kautta pääsemään miljoonahuvilan sisälle. He perustavat täysihoitolan ja pian alkaa asiakkaita virrata sisään tungokseen asti.

Asioiden oikea laita selviää, kun huvilan omistaja Armas Kotivalo Riuku heittää toverit vuotavaan ja rähjäiseen mökkiin. Monien mutkien kautta asiat jälleen kääntyvät hyväksi ja viimein Riuku ostaa rantamökin hyvällä hinnalla.
Seurakunta siirtyy kesäajaksi myös kesälaitumille. Talviajan toiminnot siirretään kesäteloille. Toivottavasti plakkariin jää hyvä hinta monessakin mielessä ja osanottajille iloinen mieli. Kesäajan toimintaa sävyttävät eri ikä- ja kohderyhmien leirit, nuotio- ja lauluillat avoimen taivaan alla.
Kesäaikana on hyvä miettiä, miten viedä ja viestittää Kristuksen avaran taivaan evankeliumia erityisesti heille, jotka eivät kirkon ovea juuri koskaan avaa. Miten olisi siis messuja liikenneasemilla ja kauppakeskusten auloissa; siellä, missä väki tungeksii myös kesäaikana. Huoltoasemilla ja kauppojen eteisissähän kokoontuu eri puolilla Suomea maailmaa parantavia parlamentteja. Messuja siis myös sinne! Aina löytyy sopiva nurkkaus messun viettämiseen ja nimenomaan messun.
Evankeliumi kuuluu keskelle elämää! Alttari syntyy kätevästi kuljetuslaatikoista, jotka helposti voi verhota valkealla liinalla. Risti ja kynttilä sekä ehtoollinen kertovat arkisen hyörinnän keskellä elävästä Kristuksesta. Messun ei tarvitse olla pitkä, korkeintaa puoli tuntia.
Myös maallisiin kesätapahtumiin seurakunnan tulee ehdottomasti jalkautua. Järjestäjät mielellään ottavat seurakunnan yhdeksi toimijaksi. Jo nyt seurakunnat tekevät paljon yhteistyötä erilaisten yhdistysten ja järjestöjen kanssa, mutta mahdollisuuksia uusiin avauksiin on vielä runsaasti käyttämättä. Messun jälkeen koolla olevan seurakunnan on luontevaa jäädä jutustelemaan seurakunnan työntekijöiden kanssa. Joku tarpeeton kokous kannattaa jättää pitämättä ja satsata uudenlaisiin kesätoimintoihin.
Rohkeasti toteuttamaan omalla paikkakunnallasi uusia asioita tänä suvena. "Vielä on kesää jäljellä, vielä tulee kauniita päiviä", laulaa Mamba. Metsämessujen, korttelikirkkojen, laavuseurojen, myllykirkkojen ja pihaseurojen aika on juuri nyt! Silloin saa kokea Eino Leinon Legenda-runon säkeet todeksi: "Kun illoin kesäisin/ sa istut koivun alla, on kuin täällä/ viel' liikkuis Herran hymy vetten päällä."    
 
Risto Kormilainen
lääninrovasti


Ilmoita asiattomasta kirjoituksesta tai kommentista.

AtomRSS
Kommentoi kirjoitusta
*

*

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.