Hiipan alta ja vierestä -blogi

Hiipan alta ja vierestä

Herramme muurahaisina3.4.2018 08:56


Siellä jossain ne ovat, muurahaiset.

Muurahaiset ovat uppoamattomia, luki lehdessä.

Tulvan yllättämät muurahaiset eivät huku, koska ne muodostavat itsestään elävän lautan. Miten ne sen tekevät? Mikä tekee lautasta vedenpitävän ja uppoamattoman? Tutkijatkin kiinnostuivat, ja keräsivät teiden ja aitovierten varsilta tulimuurahaisia ja veivät ne laboratorioon kokeisiin.
Kun muurahaiset pudotettiin kerralla veteen, ne levittäytyivät nopeasti tasaiseksi lautaksi.
Kun tutkija laittoi muurahaiset teekannuun, ja huljutteli sitä ympäriinsä, muurahaiset kerääntyivät tiiviiksi palloksi.
Kun tutkija pudotti muurahaispallon veteen, muurahaiset alkoivat välittömästi muodostaa lauttaa. Ne yksilöt, jotka tippuivat veteen ensimmäisinä, tarttuivat toistensa jalkoihin leuoillaan, ja muodostivat näin itsestään kehikon lautalle. Tälle perustalle loput muurahaiset alkoivat levittäytyä navalta rengasmaisesti ulospäin.
Lievää pakkoa tähän tarvittiin. Vapaa muurahainen ei ottanut automaattisesti paikkaansa lautassa, vaan jo järjestäytynyt muurahainen nappasi vapaata yksilöä jalasta ja pakotti sen omalle paikalleen rakennelmassa.
Valmiissa lautassa oli vähintään 3-4 kerrosta muurahaisia. Alimmat muurahaiset olivat veden varassa, mutta niitä piti pinnan yläpuolella pintajännityksen lisäksi ruumiin alle muodostunut ilmakupla.
Lautan päällä käveli joukko muurahaisia vapaana. Jos tutkija noukki niitä pois, nousi lautan alaosista tilalle muurahaisia korvaamaan poistetut. Tutkijat selittivät ilmiötä sillä, että muurahaisilla on jonkinlainen laskuri, jonka avulla ne tietävät, kuinka monta muurahaista niiden yläpuolella on. 
Lautta kellui muurahaisten väliin jääneiden ilmakuplien takia. Jos lautta painettiin pinnan alle, muurahaiset muodostivat välittömästi pallon, jossa ilmakuplat säilyivät. Näin ne saattoivat kestää veden alla useita minuutteja.
Tutkijat olivat ällistyneitä ja vaikuttuneita: "Lautta on niin painava, että sen pitäisi rikkoa pintajännitys, mutta se ei riko. Lautan rakenne on niin huokoinen, että sen pitäisi läpäistä vettä, mutta se ei läpäise."
Niin kuin jo antiikin eläintarinat, tämäkin sisältää opetuksen. Selittämällä moni asia tosin tahtoo pilaantua, ja siksi vain muutama huomio.
On suuri ihme seurakunta Herran.
Kyllä me selvitään, kaverit, tuli mitä tuli. 
Ota kiinni! No kyllä otat, nyt!
Happi ja ilma pitää hengissä niin pienet kuin suuret.
 
 
 
 


Kirjoitusta on viimeksi muokattu: 3.4.2018 09:51

Kirjoitus liittyy aiheisiin: tärkeysjärjestys yhteistyö yhteisö

Ilmoita asiattomasta kirjoituksesta tai kommentista.

AtomRSS
Kommentoi kirjoitusta
*

*

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.