2.7.2017 klo 15:00

Piispan kiitossanat Jaetun maan lapset -näytelmän kantaesityksessä Alapitkällä

Piispa Jari Jolkkonen ja arkkipiispa Leo toimivat Alapitkän nuorisoseuran ekumeenisen näytelmähankkeen suojelijoina.

Piispan tervehdys Alapitkän nuorisoseuralle

 

Kunnioitetut näyttelijät, ohjaaja, käsikirjoittaja ja kesäteatterin harrastajat.

 

Alapitkän nuorisoseuralla on hämmästyttävän pitkä historia: 

perustamisestaan 1899 saakka se on järjestänyt kesäteatteritoimintaa koko olemassaolonsa ajan.

 

Kesäteatteri harrastuksena on yhteisöllistä ja yhdistävää. Mukana teatterille tuodaan oma into ja osaaminen. Tittelit ja statukset jäävät taka-alalle.

 

Juhlavuoden näytelmä Jaetun maan lapset on toteutettu vahvasti paikallisin voimin. Käsikirjoituksen on tehnyt kirjailija Minna Kettunen ja näyttelijät ovat näiltä kulmilta.

 

Näytelmän teema on erittäin ajankohtainen: se käsittelee sodan synnyttämää pakolaisuutta ja sen aiheuttamia kipukohtia. Talvi- ja jatkosodassa 450 000 karjalaista joutui nykytermein sanottuna maan sisäisen pakolaisen asemaan kotimaassaan. Suomen kansa huolehti itse omista pakolaisistaan. Kohtaamiset eivät kuitenkaan olleet aina helppoja. Usein otettiin ystävällisesti vastaan, mutta monet karjalaiset evakot joutuivat kokemaan myös vierastamista ja ennakkoluuloja.

 

Suomalaisten vahvuutena on vahva yhteenkuuluvuus. Nuorisoseura ja kesäteatteri ovat omalta osaltaan kasvattajaseuroja. Mukaan voi tulla ilman teatterikorkeakoulua, oma into ja rohkeus riittävät ensimmäisen kynnyksen ylitykseen. Vastuuseen ja suurempiin rooleihin kasvetaan kokeneempien opissa.

 

Tässä yhteisöllisyydessä on hyvä esimerkki meille kaikille. Pieni Suomi ja suomalaiset pärjäävät pitämällä yhtä ja kokoontumalla yhteen. Iloitsen siitä, että tämän katsomon orret ovat täynnä väkeä.

 

Kiitän Alapitkän nuorisoseuraa tästä erinomaisesta näytelmästä. Kiitos myös yleisölle osallistumisesta ja mielenkiinnosta.

Toivotan hyvää kesäteatterikesää meille kaikille. 

 

Siunatkoon teitä kaikkia hyvä ja ihmisiä rakastava Jumala.