TalousTsempparin terveiset30.4.2018 08:19

Olen Taina Rajanen, Takuusäätiön aluekoordinaattori ja taloustsemppari. Koulutan työssäni järjestöjen ja seurakuntien vapaaehtoisia ja ammattilaisia, jotka kohtaavat talousvaikeuksissa olevia ihmisiä ja tarvitsevat tietoa talous- ja velkaongelmista. TalousTsemppari-koulutus tarjoaa perustietoa velkaantumiseen liittyvistä asioista sekä Takuusäätiön tuottamista materiaaleista ja palveluista.

”Puhetta, puhetta puheen perään”
Yhä enenevässä määrin ihmisillä on rahaa käytettävissä vähemmän kuin he toivoisivat. Arviolta noin joka kymmenennellä suomalaisella on vaikeuksia oman talouden kanssa jossain elämänvaiheessa. THL:n mukaan suhteellinen köyhyys lisääntyy ja tuloerot kasvavat. Perusturva ei riitä elämiseen, saati sitten velkojen maksamiseen. Ainaiset rahahuolet kuormittavat mieltä ja ihan liian usein taloudellisesta niukkuudesta tunnetaan myös häpeää ja syyllisyyttä. Talousvaikeuksien puheeksi ottaminen ja avun hakeminen koetaan ylitsepääsemättömän vaikeaksi. Ajatellaan, että rahasotku on itse aiheutettu ja se on myös yksin selvitettävä. Olisi hyvä, jos omista rahahuolista pystyisi puhumaan jonkun kanssa. On selvää, että puhuminen ei tuo lisää rahaa. Se kuitenkin helpottaa oloa ja antaa kenties rohkeutta avun hakemiseen. Parhaassa tapauksessa raha-asioiden puheeksi ottaminen ehkäisee isompiin ongelmiin joutumista.
”Kuka täällä oikeesti tekee mitään?”
Talous- ja velkatilanteen selvittäminen vaatii valtavasti voimavaroja ja usein siihen tarvitaan ammattilaisen apua. Kunnan talous- ja velkaneuvonta auttaa maksuongelmissa olevia yksityishenkilöitä ja pienyrittäjiä löytämään ratkaisukeinoja velkaongelmiin. Ikävää on, että joillakin paikkakunnilla talous- ja velkaneuvonnan jonotusaika on kohtuuttoman pitkä. Takuusäätiö tarjoaa maksutonta neuvontaa Velkalinjassa ja chatissa. Viime vuoden tilastojen mukaan, 4 545 puhelin- ja 1 522 chat-keskustelua, palvelulle on suuri tarve. Apua saa myös seurakunnan diakoneilta, jotka auttavat kuuntelemalla ja tarjoamalla keskusteluapua. Usein he myös auttavat selvittämään tilannetta, joka voi olla hyvinkin monisyinen ja hankala.
Auttavia tahoja ei ole tarjolla lähimainkaan riittävästi. Tarvitaan matalan kynnyksen paikkoja, josta saa kasvokkaista neuvontaa ja ohjausta raha- ja velkatilanteen selvittämiseen sekä taloudenhallintaan liittyvissä asioissa. Paikkoja, jonne on helppo mennä ja josta on mahdollista saada apua ennen kuin ongelmat syvenevät. Paikkoja ja ihmisiä, joille voi kertoa tarinansa tuntematta syyllisyyttä tai häpeää.
Talous- ja velkaneuvonta siirtyy ensi vuoden aikana oikeusaputoimistoille. Olen varovaisen toiveikas, että muutos tuo tullessaan helpommin tavoitettavia neuvontapalveluita rahahuolien kanssa kamppaileville ihmisille. Mitä tapahtuu, se jää nähtäväksi.
Tukea ja apua kannattaa hakea myös muihin elämän vaikeisiin asioihin ja kiinnittää huomiota velkaantumisen juurisyihin. Usein etenkin velka-asioihin on löydettävissä ratkaisuja vasta sitten, kun muu elämä on tasapainossa.
 
(Otsikot lainattu Sannin kappaleesta ”Prinsessoja ja Astronautteja”)
 
 


Ilmoita asiattomasta kirjoituksesta tai kommentista.

Kommentoi kirjoitusta
*

*

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.