Hengellisyyden harjoittaminen kirkossa2.10.2017 14:38


Opintomatkalaisten keskinäinen studeeraushetki. Anita Heiskanen perehdyttämässä Pyhän Birgitan elämään Nyköpingin Alla Helgona kirkossa.

Opi näkemään sydämen silmin. ”Näillä Holy Islandin eläkkeellä olevan kirkkoherran, kelttiläisen rukousperinteen tuntijan  David Adamin sanoilla hengellinen matkakumppani tervehti minua rukouslauluryhmän  matkaltaan Pyhältä Saarelta Koillis-Englannista.

 

Heponiemen hiljaisuuden keskuksessa on ikoni, jonka nimi on Kuuleminen. Siinä ihminen on kuvattuna kumartuneena korva Jeesuksen sydäntä vasten, kuuntelemassa ”sydämen korvin”.

Ignatius Loyolan hengellisissä harjoituksissa meitä kehotetaan rukoilemaan Raamattua kaikilla aisteilla, kokonaisvaltaisesti.

 

Pyhän Kolminaisuuden ikonissa Isä, Poika ja Pyhä Henki ovat yhteydessä. Ikonia katsellessa voimme liittyä tuohon ihmeelliseen vuorovaikutukseen. Pyhä Kolme odottaa meidän asettuvan läsnäolonsa.

 

Erotettu aika olla Jumalan läsnäolossa

Kun asioiden paljous peittää näköalat, kun etsimme ratkaisua kiperään kysymykseen, kun kyselemme kutsuamme, kun uupuneena emme jaksa retriitti on erotettu aika olla Jumalan läsnäolossa.  Hengellisten harjoitusten tarkoitus ei ole vetäytyä maailmasta, vaan oman persoonallisen kutsumuksen vahvistaminen.  Henkilökohtaista retriittiä ohjatessani olen saanut olla usein ihmeen äärellä. Vaeltajalle Raamatun Sana on auennut eläväksi sanaksi. Raamatun lukeminen on muuttunut rukoukseksi, seurusteluksi Sanan kanssa, Herramme ja Vapahtajamme kuuntelemiseksi, joka koskettaa, lohduttaa, ravistaa, antaa voimaa hyväksyä ristimme ja viisautta ja näkyä olla Jesuksen seuraajana siellä, missä me elämme, olemme ja liikumme. Pray and act, kuten Jordanian ja Pyhän maan evankelisluterilaisen kirkon pastori Imad Haddad  sanoi hiippakuntapäivässä Kuopiossa.

 

Yhteisön rukous ja messu kantaa

Retriitin  jälkeen moni on kysynyt, mitenkäs minä  tästä eteenpäin? Missä on yhteisön tuki päivittäiseen rukoile ja tee työtä- rytmiin? Mistä löydän kirkossamme yhteisön, missä on Safe Sacred Space, turvallinen pyhä tila, jossa minut otetaan vastaan vieraanvaraisesti sellaisena kuin olen, täytenä hengellisenä ihmisenä? Missä minua kunnioitetaan sellaisena kuin olen?

 

Avataan kirkon ovet. Palautetaan kirkon ikiaikainen päivittäinen messu- ja rukoushetkien rytmi.  On ollut ilo suositella rukouskirjaa The Sacred Space, nettiversiona ”Pyhä tila” eri kielillä. Kirja toimii oppaana jokapäiväiseen rukoukseen raamatun Sanan kanssa: viikottainen mietiskelyteksti sekä kullekin päivälle raamattumietiskely ja opastus. Se ohjaa laskeutumaan sydämen kuuntelemiseen ja Jumalan katselemiseen ( mediataatio, contemplaatio).  Se on myös näkymätöntä yhteyttä toisten eri puolilla maailmaa olevien kristittyjen kanssa. Yhteinen rukous kantaa.

 

Hengellinen ohjauksen, hengellisen kasvun  todesta ottaminen

Kirkkopäivlilä Kuopiossa saimme pitää vieraanamme, hengellistä ohjaajaa, anglikaanikirkon pastori Henry Morgania Englannista. Kun kysyin häneltä, mitä on hengellinen ohjaus, hän vastasi:

 

”Jokaisella meistä on sisimmässämme suuri Jumalan antama viisauden aarreaitta.

 Hengellinen ohjaus pyrkii auttamaan meitä 

*tunnistamaan ja luottamaan siihen sisäiseen viisauteen,

jonka Jumala on meille antanut.

*huomaamaan, missä Jumala puhuu meidän jokapäiväisessä elämässämme.

*vastaamaan rakastavalle Jumalalle, joka meitä kutsuu.

 

Olemme  ammentaneet paljon yhteiskunnallisesta tiedosta kirkossa. Olemme ottaneet luonnolliseksi osaksi työnohjauksen, johon kullakin työntekijällä on oikeus. Hyvä niin. Missä prosessin vaiheessa olemme siihen, että hengellinen ohjaus on kirkon suuri lahja ja aarre kirkon väelle.

Pitkän kristillisen tradition muovaama menetelmä, jossa

keskiössä ovat Jumalan läsnäolo, Raamatun tekstit, rukous ja harjaantuneemman kristityn mahdollistama ohjaus.

 

Kirkon kysymys monimuotoisen ja moniäänisen yhteiskunnan keskellä: missä Jumala on tässä kaikessa?

Monimuotoisen yhteiskunnan, maailman keskellä kirkkona meidän tulisi kysyä kysymyksiä, jotka ovat kirkolle olennaisia. Usein yhteen tulemisissamme katselemme käyriä ja pylväitä  kirkon taloudesta ja laskevista jäsenmääristä, opettelemme yhä tarkemmin tilastoimaan.  

 

Kirkon tulevaisuus on viimekädessä spritualiteetin harjoittamisessa. Hengellinen ohjaaja Henry Morgan esittää kysymyksen koko Euroopan kirkoille, joissa voimavarat menevät kirkkojen ylläpitämiseen, vaikka ihmisten kiinnostus hengellisiin kysymyksiin kasvaa: missä Jumala on tässä kaikessa?

 

Mitä tämä merkitsee?

1.   Kysy alinomaa, missä Jumala on tässä kaikessa? Ja luota, että kysyessäsi tätä Sinulle annetaan vastaus, mikä pieni askelma Sinun tulee ottaa vastataksesi tähän kysymykseen.

2.   Luota, että Sinut on luotu Jumalan omaksi kuvaksi: että sinun tehtäväsi on kasvaa persoonaksi, joksi Jumala on Sinut tehnyt/kutsunut kasvamaan. Että syvällä itsessäsi sinä  tiedät, mitä se merkitsee.

3.   Ota tilaa ja aikaa ottaa askel taaksepäin ja tiedostaa Jumalan työn merkit maailmassa, usein odottamattomissa paikoissa.

4.   Huomioi, mikä jo nyt ruokkii Sinun sieluasi. Luota, että siellä on vielä enemmän kuin tiedätkään. Kiinnitä huomioita ja kunnioita sitä, mikä ruokkii toisten sieluja. Erityisesti heidän, jotka ovat kirkon ulkopuolella.  Ehkä siellä on mahdollisuuksia yhteiseen ruokkimiseen.

5.   Ole kotoisasti sen ajatuksen kanssa, että joskus, aika usein Sinua kutsutaan olemaan tekemättä mitään muuta kuin odottamaan ja olemaan vastaanottava.  Ole aloillasi… ole tarkkaava… ja katso Jumalan valtakunnan murtautumisen merkkejä. (vapaasti suomennettu)

 

Voiko tämä kysymys nostaa koko kirkon väen luottamuksen liekkeihin?

 

Sisko Laitinen

Diakoni, ignatiaaninen retrittiohjaaja

Alavan seurakunta

 

Olet tervetullut kysymään yhdessä: ”Missä Jumala on tässä kaikessa?”

hiippakunnan hengellisen ohjauksen päivässä Joensuussa ma 29.1.2018 pastori Meike Ewert, Saksan luterilaisesta kirkosta valottaa, mihin hän vastasi kyllä ja lähti liikkeelle, kun hän alkoi ”rakentamaan” hiljaisuuden kirkkoa Hannoveriin.


Kirjoitus liittyy aiheisiin: spiritualiteetti hengellinen elämä hengellinen kasvu hiljaisuus ilo matkakumppani

Ilmoita asiattomasta kirjoituksesta tai kommentista.

Kommentoi kirjoitusta
*

*

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.